U nas od: Wrzesień 06, 2009
U nas od: Grudzień 28, 2010
U nas od: Styczeń 09, 2009
i obszerniejszych opracowań z tekstem źródłowym jak na lekarstwo.Jeśli ktoś ma dostęp do takowych, chętnie skorzystam
U nas od: Grudzień 08, 2010
"Bogowie dawali i dają ludziom wszystkie dobra, tak dawniej, jak i teraz.Tylko tego, co złe, szkodliwe i niepożyteczne, Bogowie ani kiedyś nie dawali ludziom w darze, ani nie dają teraz, ludzie sami powodują te rzeczy przez ślepotę umysłu i nierozwagę.U ludzi z dobra wyrasta zło, jeśli ktoś nie umie dobrem kierować i dobrze się nim posługiwać".
A propos Ananke, czy była jakaś rzymska wersja tej bogini czy Rzymianie wierzyli raczej, że człowiek jest kowalem własnego losu?
U nas od: Marzec 19, 2010
A dlaczego Przeznaczenie miałoby wykluczać to, że człowiek jest kowalem swego losu? Ładnie pokazują to tragedie greckie. Weźmy Edypa - otrzymał wyrocznie - poznał swoje przeznaczenie, ale czy można powiedzieć, że to, co odtąd robił nie było kuciem własnego losu - zgodnie z przeznaczeniem? Myślę, że to nasze ograniczone pojmowanie wolności. Wydaje się (i mi się też tak kiedyś wydawało), że wolny mogę być tylko wtedy gdy nic na mnie nie wpływa, że nikt nie wie, co zrobimy. Ale to błąd. Weźmy człowieka dobrego charakteru i sprawdzonej uczciwości. Wiemy, że gdy ktoś mu zaproponuje łapówkę to zostanie wyrzucony na zbity pysk. Czy to znaczy, że ten ktoś nie jest wolny, bo będąc w zgodzie z sobą działa przewidywalnie?